N yang paling penting dessert ini sangat senang nak buat...
Kena cuba tau...
Bahan-Bahan untuk Puding:
- 5 biji telur saiz B (jika saiz A, guna 4 biji)
- 1 tin susu cair (400ml)
- 150ml air kosong
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan Karamel:
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
Cara Sediakan Karamel:
Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan gula hingga keperangan, kemudian terus tuang ke dalam loyang.
Cara Sediakan Puding:
- Satukan semua bahan puding (seperti di atas) ke dalam mangkuk.
- Kacau secara perlahan, JANGAN sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebatikan.
- Kemudian tapi adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
- Kukus selama 45 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kemudian terbalikkan.
- Potong dan siap untuk dihidang!
sumber : bumbum cak
No comments:
Post a Comment