Tuesday, March 5, 2019

Resipi Puding Karamel Mudah

Panas-panas camni sedap juga makan dessert yang boleh menyejukkan tekak...
N yang paling penting dessert ini sangat senang nak buat...
Kena cuba tau...



Bahan-Bahan untuk Puding:

  • 5 biji telur saiz B (jika saiz A, guna 4 biji)
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • 150ml air kosong
  • 4 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil esen vanila


Bahan-bahan Karamel:

  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air


Cara Sediakan Karamel:

Masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan gula hingga keperangan, kemudian terus tuang ke dalam loyang.


Cara Sediakan Puding:

  • Satukan semua bahan puding (seperti di atas) ke dalam mangkuk.
  • Kacau secara perlahan, JANGAN sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebatikan.
  • Kemudian tapi adunan tersebut dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
  • Kukus selama 45 minit atau hingga masak.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan.
  • Potong dan siap untuk dihidang!
sumber : bumbum cak

No comments:

Post a Comment

Follow Me On Twitter

Total Pageviews